Bu sayfayı yazdır
Salı, 15 Aralık 2020 15:28

Yenilenen Akçay Atatürk Büstü Açıldı

Güzelyurt Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapılan ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı tarafından büstü tedarik edilerek yenilenen Akçay Atatürk Büstü’nün açılışı bugün saat 11:00’da Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar tarafından gerçekleşti.

Törende ilk olarak büstün açılışı gerçekleştirildi. Ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında, açılışta bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Kıbrıs Türklerin Atatürk sevgisiyle büyüdüğünü ifade etti.

Tatar, “Atatürk’ün izinden gittik, inkılaplarını, devrimlerini benimseyip, kendimize şiar ettik” diyerek, Kıbrıs Türk Halkı’nın haklı ve kararlı mücadelesinde Atatürk’ün değerlerinin kendilerini güçlü kıldığını kaydetti.

Bağımsızlık, özgürlük ve egemenlikten vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Tatar, “KKTC’yi daha da ileri taşırken egemenlik mücadelesinin devam etmekte olduğu mesajını da bütün dünyaya vermekteyiz” dedi.

Yurtta Sulh Cihanda Sulh ilkesinin Kıbrıs Türkü’nün de her daim paylaştığı bir değer olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta her zaman barışı savunduklarını, 1960’lı yıllarda direnirken barış istediklerini söyledi.

“BARIŞ MEHMETÇİĞİN KIBRIS’A ADIM ATMASIYLA GELMİŞTİR”

“Barış Mehmetçiğin Kıbrıs’a adım atmasıyla gelmiştir” vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta 1974’ten bu yana barış olduğunu eksik olanın anlaşma olduğunu kaydetti. Kıbrıs Türk Halkı’nın anlaşma için her zaman iyi niyetini ortaya koyduğunu anlatan Tatar, ancak karşılık bulamadıklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Tatar, artık federal çözüm noktasından daha ileri, egemen eşitlik temelinde yan yana yaşayan iki devletin iş birliği içerisinde bir çözümü sağlamak gerektiğinin altını çizdi.

Ulu Önder Atatürk’ün zamanında yaptığı bir konuşmada, “Kıbrıs adasına dikkat ediniz, eğer Kıbrıs düşman eline geçerse bütün Anadolu’nun ikmal yolları tıkanabilir” dediğine dikkat çeken Tatar, 1974’ten sonra, KKTC’nin gelişmesiyle, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerle KKTC’nin statüsünün yükseldiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, buna benzer büst, heykel ve yapıtların başka yerleşim yerleri için de yapılması, değerlere sahip çıkılması gerektiğini kaydetti. Kendisine düşen görev ne ise yapacağını dile getiren Tatar, KKTC’nin daha müreffeh, daha güzel, daha güvenli bir ülke olması için çalıştıklarını belirtti.

Büstün hayırlara vesile olmasını temenni eden, şehitleri anan ve gazilere hürmetlerini sunan Tatar, büstün açılışına katkı koyanlara da teşekkürlerini sundu.

Başbakan Ersan Saner de, Atatürk’ün Türk gençliğine hitabesinde de bahsettiği gibi, Türk gençliğinin birinci vazifesinin Türk istikbalini ve Türk cumhuriyetini ilelebet yaşatmak olduğuna dikkat çekti.

Saner, Atatürk’ün en önemli sözlerinden biri olan “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” ilkesinin kendilerinin her zaman takip edeceği ve sadık olacağı bir ilke olacağı vurgusu yaptı. “Böyle bir Atatürk büstü açılışında bir türk evladı olarak şuna da değinmeden geçemeyeceğim” diye konuşan Saner, hükümet programında da bahsettikleri gibi İçişleri Bakanlığı bünyesinde olan tüm anıtların restorasyonu, tamiri, tadilatı ve yenilerinin yapımı için çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Saner, KKTC’nin diğer tüm yerleşim birimlerinde başta Atatürk ve toplum liderleri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın da büstlerinin yapılması ve en önemlisi Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın anıt mezarının tamamlanmasının hükümetin öncelikleri arasında bulunduğunu kaydetti.

Saner son olarak, büstü Akçay Muhtarlığı’na hediye eden 39. Tümen Komutanı Ergün’e ve katkılarından dolayı Güzelyurt Belediye Başkanı Özçınar’a teşekkürlerini sundu, Akçay Muhtarı Dereliköylü’yü kutladı.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da, bugünün önemli bir gün olduğunu belirterek, açılışın uzun zamandır planlandığını ancak pandemi nedeniyle gerçekleştirilemediğini kaydetti. Özçınar, “Önemli olan varlığımızı, köylerimizde, kentlerimizde hissedebilmek” diyerek, yerleşim birimlerinin gelişmesi için katkı koymak zorunda olduklarını anlattı.

Özçınar, Güzelyurt Belediyesi olarak başlattıkları proje çerçevesinde her yerleşim birimine bu tip anıt yapmayı hedeflediklerini ifade etti. Başlatacakları bir projeyi de paylaşan Özçınar, GKK’ya yaptıkları ziyarette, tüm yerleşim yerlerine geri dönüşüm yoluyla heykeller oluşturmak konusunda mutabakata vardıklarını kaydetti. Özçınar, bu proje hayat bulduğunda yerleşim yerlerine bu tip anıtları kazandıracaklarını ifade etti.

Özçınar, sadece Atatürk’ün değil toplum liderleri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın da heykellerini köy ve kent meydanlarına kazandırma arzusunda olduklarını belirtti.

Akçay Muhtarı Uğur Dereliköylü açılışta yaptığı konuşmada, büstün heykelini köye kazandıran 39.Tümen Komutanlığı’na, çevresi ve işçiliğine katkı koyan Güzelyurt Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Okunma 2061 defa