Salı, 12 Aralık 2017 15:57

Tarımsal Alanda Kullanılacak Su Projesi İçin Düğmeye Basıldı

Türkiye’den gelen suyun tarımsal alanda kullanılmasına yönelik yapılacak tünel projesi için düğmeye basıldı. Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu, projeyi yerinde inceleyerek teknik bilgileri basınla paylaştı. Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da asrın projesi olan su Projesinin meyvesini vermeye başladığını ve sulama suyunun da hayata geçmesiyle verimli bir üretim dönemine girileceğini belirterek, bu projenin gerçekleşmesine büyük emek gösteren Tarım Bakanı Çavuşoğlu’na  teşekkür etti.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu projeyle ilgili basına yaptığı değerlendirmede yıllardır özlemi çekilen tarımsal sulama suyu tünel projesinin başlatılmasına yönelik ihaleyi alan firmanın gerekli çalışmalara başladığını söyledi. İlk etapta Şantiyede çalışacak emekçilerin kalacak yerlerinin yapılacağını, Nisan ayı gibi tünel açma çalışmalarının başlayacağına işaret etti.

Geçitköy barajından gelen 75 milyon m³ suyun 25 milyon m³ içme suyu olarak kullanıldığını geriye kalan suyun tarımsal sulama suyunda kullanılmasının hedeflendiğini kaydeden Çavuşoğlu, 1095 gün ihale süresi olan projenin üreticinin acil sulama suyuna ihtiyaç olması sebebiyle bu sürecin daha kısa sürede tamamlanması için gerekli çalışmanın yapılacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, Bu projenin gerçekleşmesinde TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri Dairesi ve ihaleyi alan firmaya teşekkür etti.

ÖZÇINAR

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da yaptığı konuşmada asrın projesi olan Su projesinin Güzelyurt ve KKTC halkını refaha kavuşturduğunu tarımsal alanda da kullanılacak olmasıyla da verimli bir üretim dönemine girileceğine dikkat çekti. Tarımsal alada kullanılması amacıyla yapılacak tünel projesini hayata geçiren başta tc ve KKTC hükümetlerine ve Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’na yürekten teşekkür ederek, Çavuşoğlu’nun bu projenin hayata geçmesinde büyük gayreti olduğunu vurguladı.

KKTC’ye gönderilmesi planlanan 75 milyon metre küp suyun kullanılacak kısmı olan 37,24 milyon metre küplük bölümü ile Güzelyurt ya da Mesarya Ovası’nda sulama yapılacağı ve böylelikle tuzlanmanın günden güne arttığı akiferler ve çoraklaşma problemleri çözüme kavuşacak. Bu proje ile Geçitköy Barajından iletilecek su ile Güzelyurt Ovası’nda yer alan toplam 7153,8 hektar tarım arazisinin ya da Mesarya Ovasında yer alan toplam 9720 hektar arazinin sulanması planlanmaktadır.  Proje kapsamında KKTC kuzey batısında Girne ilçesi sınırları içerisinde, Geçitköy köyüne yaklaşık 2,00 km mesafede bulunan Geçitköy Barajından alınacak su 581,79 m uzunluğundaki cebri boru vasıtasıyla Geçitköy Pompa istasyonundan 180 m kotunda bulunan tevzi havuzuna iletilerek enerji kırılımı sağlanacaktır. Tevzi havuzundan itibaren açılacak olan 3.5 m çapında ve 5.7 km uzunluğunda tünel içerisinde ve tünel bitiminde devam etmesi planlanan iletim hattı ile Güzelyurt ya da Mesarya Ovası’nda sulama yapılacak araziye kadar suyun cazibesi ile aktarımı gerçekleştirilecektir. Tevzi havuzundan 80 açık kanal (galeri) ile tünel girişine yönlendirilen su, tünel çıkışında başlayan 370 m uzunluğundaki açık kanal ile sulama havuzuna iletilecektir. Sulama havuzundan çıkan su cazibesiyle seçilecek sulama alanına aktarılacaktır.