Çarşamba, 06 Şubat 2019 13:04

Arıtılan Suyun Tarımsal Amaçlı Kullanılmasını Öngören Dev Projeye Başlanıyor.

Avrupa Komisyonu, AB tarafından finanse edilen “Güzelyurt Atık Su Arıtma Tesisi’nde Arıtılan Atık Suyun yeniden kullanımı” için inşası yapılacak olan Sulama Sistemi Projesi’nin başlama etkinliği bugün saat 10:00’da Güzelyurt Arıtma Tesisinde gerçekleştirildi.

2.14 milyon Euro değerindeki iş sözleşmesi ile 0.5 milyon Euro değerindeki hizmet sözleşmesi 2018 yılı Aralık ayında imzalanmıştı.

Bu proje ile bir su depolama havuzu ve sulama suyu dağıtım sistemi inşa edilerek, Güzelyurt ASAT’ta Arıtılan Atık Su kullanılacaktır. Böylece, yerel mahsulleri sulamak için her yıl 500 milyon litre yüksek kalite suyun güvenli bir biçimde yeniden kullanılması sağlanacaktır.

ÖZÇINAR “ÖRNEK BELEDİYE OLACAĞIZ”

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, başlama etkinliğinde yaptığı konuşmada Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Destek Ofisine teşekkür ederek uzun soluklu bir süreç sonrasında bugün projenin hayata geçtiğine dikkat çekti. 100 bin tonluk lagun oluşturularak 120 günlük sulama kapasiteli verime dayalı bir çalışmanın ortaya çıkacağını söyledi. Proje kapsamında 3 km’lik ishale hattı döşenerek suyun tarımsal alanlara aktarılacağını söyledi.

Geri dönüşüm alanında örnek bir belediye olma hedefinde olduklarını belirten Özçınar, toplumda geri kazanım düşüncesini yaygınlaştırmak istediklerini, bu yıl yağışlar verimli olsa da bunun her yıl mümkün olmayacağını dolayısıyla her bir damlanın korunması için gerekli adımların atılacağına dikkat çekti.

ALAİN JOARİST

AB Program Destek Ofisi Bölüm Başkanı Alain Joarist yeraltı sularında görülen azalma ve mevcut suyun tuzlanmasının tarımsal alan için yeterli olmadığına vurgu yaparak, Arıtılan Atık Suyun yeniden kullanımını öngören proje sayesinde ürün kalitesi ve üretimin artacağına olan inancını belirtti. Projenin tamamlanmasından sonra gelecek yıl üretimin nasıl arttığından bahsedileceğini söyleyen Joarist, bu projenin tamamlanmasıyla arıtılmış atık suların sulamada yeniden güvenilir bir şekilde kullanılmasının nasıl yararlı olacağının görüleceğini söyledi.

ANTON BUYERS

Proje Müşaviri Anton Buyers projenin teknik bilgilerini aktardı. Projenin rezervuar ve sulama hattı olmak üzere 2 bölümden oluşacağını, 3 km boyunca uzanan basınçlı sulama hattı sayesinde saatte 136m ³ su taşınabileceğini anlattı.  Bu sulama ile öngörülen narenciye bahçelerine 120 gün içinde günde 16 saat su verilmesi sağlanacak.

Konuşmaların ardından proje alanı gezildi.

Kıbrıs Tüp Bebeğim

Erbatu Estate